|
öncelikle evrim teorisi 150-200 yıllık değil binlerce yıllık bir tarihe sahiptir.darwin evrim teorisinin kendince delillerini ortaya koymadan öncede evrime inanıyordu galapagos adalarına yaptığı yolculukta ordaki türlerin farklılaşması veyahut çeşitlenmesinden yola çıkarak bunu devrin şartlarına göre delillendirilmiştir.bir çok islam filozofuda ilkel bir şekliyle, delillendirme olmaksızın, akıl yürütmeylede olsa evrim teorisinden bahsesder.
evrim teorisine inanmaktan bahsedebiliyoruz çünki kuram yada kanun değil sadece teoridir.bu anlamda inanmak doğru olarak kullanılıyor.
evrime itirazlar din çerçevesinde olduğu için bu konuya giriyorum.evrim islam düşüncesine aykırı bir düşünce midir? kur'an evrimi yalanlarmı? yada canlıların evrimleşmesinde yaratma sürecine aykırı düşermi? gibi sorular sorulabilir.yaratmanın aniden yada bir anda olması gibi zorunluluk hiçbir kutsal kitapta geçmez.yaratma bir süreç içinde de gerçekleşebilir evrim de busüreci ifade edebilr.ilk organizmayı yaratan tanrı ona yaşaması için uygun ortamı hazırlayan"dinler açısından nimetlendirmek denilebilir" olabilir ve bu yaratmasında yada kudretinde eksikliğe sebep olmaz.işslam dini açısından kendi okumalarıma dayanarak söylüyorum evrimi küülliyen ytanlışlayan ayetler yoktur ama halihazırdaki insanın yaratılışıyla ilgili islami yorumlar"özellikle açıklamak ihtiyacı hissettim yorumlar dereken bu olumsuz anlaşılmamalıdır.yorum anlamı sürecindi zorunludur.elbette insanların bilgi kültür seviyelerine uygun şekilde yapılır bunun dini istismar ,tahrif gibi anlaşılmamalıdır"evrim teorisiyle çokda uyuşmamaktadır.ama Elmalı hocanın dediği gibi yarın bir gün evrim teorisi kuram yada kanun haline gelirse yani kesin olarak ispatlanırsa Kur'an 'ın böyle bir yorumunun halen mevcut olduğunu söyleyebilirim bu Kur'an!ın yada islam'ın yanlışlandığı anlamana gelmeyecektir.isteyen olursa buraya insanın yaratılışıyla ilgili ayetlerin evrime uygun bir yorumunuda yapabilirim ama bugün değil
|