Tekil Mesaj gösterimi
  #4 (permalink)  
Alt 23-06-2008, 13:45
sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sangre sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
_b/s/en s/b/enim

Alıntı:
fatsalı´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
alevilik başlaı başına bir din mi?
yoksa islamın farklı bir mezhebi mi?
ibadetleri islama göre mi?
hz. ali ile bir bağları yoksa her cemevinde neden hz. ali portresi var...
yoksa şiilerden ya da caferilerden ayrılma bir mezhepmi?
yüzyllardır aleviliğin islamın bir parçası olup olmadığı tartışılıyor?
ne dersiniz? alevi arkadaşlar...
Ben alevi değilim ama tüm akrabalarım alevidir.. Yukarıda Erdoğan Çınar isimli tarhçinin kitaplarını okumadım, sadece ilginç bulduğum için foruma astım.

İki tür görüş var.. Birincisi, şu an ki alevilerin içinde bulunduğu inanç.. Ve islamın bir mezhebi olduğunu düşünüyorlar.. Aynı Allah'a inanıyorlar ama İslamı kabul ederken tepki amaçlı kabul ettiklerinden dolayı, mağduru oynayan, ezilmişin yanında olmak amacıyla Ali'yi veli ediniyor..

İkinci ise, aleviliğin islamdan bile daha eski bir inanıç olduğu ve ışık insanları denilen ''luviler'' uygarlığının devamı olduğu yönündedir.. Aleviler İslam yayılmaya başladığı anda, kendi inanışlarını İslam içinde saklamak istemişler yoksa, zorla inançlarından vazgeçmek adına baskı göreceklerini biliyolardı. Ve panteist aleviler, islamın arkasına saklandılar ama kendi inanışlarını yine de yaşayabiliyolardı. Eski şiirlerde kelime oyunlarıyla, yine eski inanışlarını övdüler ve yücelttiler..

Tabii ki bu iki görüşte tartışmaya açık.. Ve bende emin değilim hangisinin gerçek olduğunu.

DeKadaN EtKi_!!

/gölge'li_