Tekil Mesaj gösterimi
  #11 (permalink)  
Alt 09-06-2008, 18:25
sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sangre sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
_b/s/en s/b/enim

Alıntı:
açıkçası sangreye katılıyordum son paragrafa kadar ama son paragrafa takıldım..şöyleki ruha sipinoza vücudu ısıtan der ruhçular vücudu ısıtanın olduğuna inanırlar..ama öyle de deildir..ruhla ilgili elimizde yeterli bilgi hiç bir zaman olmadı.hep yanıldık.islamda ruhun olduğuna inanılır ama maalesef islamdada çok fazla bilgi verilmemiştir.
Sana Ruh'tan sorarlar; de ki: "Ruh, Rabbimin emrindendir, size ilimden yalnızca az bir şey verilmiştir." (İsra Suresi, 85)
eğer sen ruhun insanı rahatlan bir yalan olduğunu düşünüyorsan ve yok olacağına inanıorsan bu senin düiüncendir.derimkiinsanlar inanmaya devam etsin.cahillik mutluluktur.yinede ben ruhun olduğuna inanlardanım.ruh ben çünkü.bana göre.ve bir çok felsefecide ruhun varlığına inanır materyalistler hariç.maneviyat nedir sana göre buna cevap verirsen sevinirim...yada soyut dünyaya inancın nedir.
Sonsuz,
Spinoza’nın yaptığı tek şey kelimelerle oynamak. Ruh dediği şey zaten yaşam enerjisidir. Spinoza’ya göre, tanrı=doğa/tabiattır… aslında tanrı diye bişey yoktur. Yine, ruh=enerjidir… aslında ruh diye bişey yoktur. Vücudu ısıtan şey enerjidir. Zaten doğada madde ve enerji vardır sadece. Enerji ise maddenin az yoğun halidir, enerji maddeye, madde enerjiye dönüştürülebilir. Ben, ruh diye bişeyin olmadığını söylüyorum, kesinlikle vücudu ısıtan ya da doğada kendiliğinden bulunan enerjinin varlığını yadsımıyorum.

Verdiğin yukarıdaki ayette ise, ya gerçekten bildiğimiz ruhtan bahsediyor, ya da ruh derken vahiy/bilgi anlamında kullanmış. Bu ayeti farklı yorumlayan insanlar mevcuttur.

Maneviyat dediğimiz şey ise; maddesel olan şeylerin yorumudur. Maddesel varlıkların, belli hareket veya tepkilerinin tümüne verdiğimiz genel isimdir. Ben böyle düşünüyorum.

Alıntı:
yani salgı bezleri hormonlar mı bizim üzülmemize sevinmemize binbir türlü duygusal durumlara girmemize yol açar? bizden üstün aklımızdan üstün müdür yani hormonlar onların verdiği kararla mı düşünür duygulanırız.hiç sanmıyoryum salgı ya da hormon dediğimiz şey sonuç itibariyle vücuta bulunan bir madde değilmidir.bunu böyle kabul etmek ruha inanmamak ve o ruhu yaratana inanmamak içindir sanırım.
Evet aynen öyle sakin. Bu hormonların salgıladığı sıvı sonucunda duygulanırız yada heyecanlanırız. Bu kimyasal reaksiyonların aklımıza üstün gelip gelmediğini sormuşsun; nasıl ki aldığımız alkol kana karıştığı anda, kendimizi kontrol edemiyorsak, bu hormonların salgıladığı sıvı sayesinde de çoğu zaman aklımıza değil de, hissettiklerimize boyun eğeriz.Tabii ki salgılanan sıvı alkol kadar şiddetli değildir, ama akıllıca olanı değil de hissettiklerimizin doğrultusunda gitmemize neden olan bu sıvının da bedeni farklı bişekilde yönlendirdiği açıktır.

Sakin, bunu sadece ben böyle kabul etmiyorum. Bu bilimsel olarak gerçekliktir. Yani senin kabul edip, etmemen bunu değiştirmez. Bu bir inanç değil kesinlikle, laboratuar ortamında deneyler yapılara kanıtlanmış bişey. Ve bu yeni bulunmuş bişey de değil, yıllardır bilinen bi mevzu. Kabul edip etmemen sana kalmış.

Alıntı:
sonsuz'un dediği gibi ruh hakkında sınrlı bilgiye sahibiz bunun böyle olması istenmiştir çünkü.ve sanırım inanmayanlar da bu boşluktan yararlanıp aleyhte kullanmak için ruhun yokluğunu ispata çalışırlar.ruhun yokluğu kanıtlanırsa yaratıcının yokluğu da kanıtlanır düşüncesiyle.ve evet ruhun yokluğunu savunmak kanıtlamak kendilerince kolaydır.zor olan varlığına inanmaktır.ama mantıklı olan da varlığına inanmakatır bence.

sonuç olarak bu tür tartışmalar kimsenin düşüncesini değişşltirmek için değildir bu mümkün de değildir ama konuşulup tartışılması yaralıdır yine de.
Ben ruhun yokluğunu kanıtlamaya çalışmıyorum kesinlikle. Olmayan bişeyin yokluğu ispatlanamaz zaten. Ben ruh dediğiniz şeyin, aslında vücutta ki kimyasal olaylardan başka bişey olmadığını söylemeye çalışıyorum. Ama dediğiniz şey vücuda etki etmeyen, cennete gidip/gelen değişik bişeyse, onunla ilgili zaten yorum yapamam. Bakıyorum etrafıma hani ruh mu yok!! Peki bu ruhta neyin nesi??

Ve son olarak şunu da belirtiyim, ruhun olmadığını söyleyerek yaratıcı denen şeyin de yokluğunu ispatlamıyorum. Eğer böyle yapsam, bu durum teistlerin durumuna benzer, ne diyolardı;’’ bakın etrafa düzen var, börtü böcek nasıl olur bunlar, o halde Allah var’’… Yaptığım şey kesinlikle Allahın yokluğunu göstermek değil, ilk yazıyı siz ruh ile başlayarak yaptınız bende bu konuda ki fikirlerimi yazdım. Ama sıra Allahın varlığı veya yokluğuna da gelecek, fikirlerimi orda da yazıcam hiç merak etmeyin.

DeKadaN EtKi_!!

/gölge'li_