Alıntı:
sakin´isimli arızadan alıntı
benim ruhtan kastım maddi bedenimizin tamamlayıcısı olan duygu düşünce hislerimiz.yani elle tutup gözle görülmeyen ama varlığından da şüphe olunmayan maneviyat.verdiğin linki okudum ve sanırm anladım orada anlatılmak isteneni ancak bu konuda başka kaynaklar okumam gerek ondan sonra daha iyi karar verebilirim herhalde.bilgi paylaşımın için teşekkürler sangre.
|
Tamam da sevgili sakin, islamiyette ki ruh, duygu ve düşüncelerimizden çok farklı. Zaten duygu ve düşüncelerimizin bilimsel açıklamaları mümkündür. Bir duygunun oluşması için öncelikle algı önemlidir. Her hangi maddi bir varlığı gözümüz aracılığıyla görür ve beynimizle algılarız. Daha sonra algıladığımız bu nesne, insanda salgı bezlerini harekete geçirir. Ve hormanlarımızın salgıladığı bu salgı da, insanda hissiyat uyandırır. Nasıl ki alkol veya uyuşturucu bir madde kana karıştığı zaman, bizde bir hissiyat uyandırıyorsa, salgılanan bu madde de aynı etkiyi yapar. Üzgün veya sevinçli olmak esasen bir yorumdur. Tüm duygu ve düşüncelerimiz bir ''yorum''dan ibarettir. Örneğin açlık da bir histir, açlık halinde mide kasları kuvvetli bi şekilde gerilip büzülür, ve bu sıkıntı insanda açlık hissi uyandırır.
Dediğim gibi, ruh insanın ölümden korkması doğrultusunda, insanlarca uydurulmuş bir kavram.. Ölüp de toprak olacağını kabul edememenin dışa vurumudur. Ruhun varlığına dair tek bir kanıt bile yoktur.