|
Kabadayı... Yavuz Turgul yazmış. Ömer Vargı yönetmiş. Şener Şen oynamış. Kenan İmirzalıoğlu döktürmüş. Ruhi Sarı benim ne eksiğim var ulen diye hönkürmüş en harbisinden. Rasim Öztekin bende varım en incesinden edasıyla gözlerine çektiği sürmeleri ile bir ohh (bknz. değişik performans izlencesi) çektirmiş. İzleyende "hadi canım hepsi bu kadar mıydı"? demiş... İki saati aşkın süreyi karşısında geçirdiğim film için söyleyebileceğim ne üzücüdür ki "sağlam finalli filmler kervanına bir film daha eklendiğidir. Film olması gerekenden daha uzunmuş hissi yaşattırdı bana. Yavuz Turgul bu kez gereksiz diyaloglar döktürmüş ve Ömer Vargı'da bir pir'in döküntülerini toplamak saygısızlık olacak diye dokunmamış. Bizim sinemamızın handikaplarından biridir. Aynı anda birçok şeyi söyleme sevdası ve ne yazıktır ki bu ustalar da bu hatalara düşüyorlar. Filmde yoğunlaşmamız gereken asıl meselenin ne olduğunu idrak edemiyoruz. Devran'ın gözükara aşkımı??? Ali Osman'ın oğlu Murat'la hesaplaşması mı??? Memleketimin mafyazonik ilişkileri mi??? Bir eşcinselin harbi ama baba olmayı hakedemeyişi mi??? Kabadayılığın kirli işler yapmasına rağmen delikanlılığa denk düşmesi ancak yine kirli işler yapan diğerlerinin mafyazonikliğinin bir küfre denk düşmesi mi??? Delikanlı eski ağır abilerin en kadim dostlarının yanında olmayışlarını hatta onu satışlarını mı??? ve bu liste uzar gider... Çok şey söyleme sevdasındaki "Kabadayı" bir kaç oyuncunun döktürmesi dışında fazla kalmış bir film. Hülya ablamız filmden sonra demiş ki "türk sineması yeni bir oyuncu kazandı"... O oyuncuyu sinemamız "Yazı-Tura"yla kazanmıştı zaten. Ama derdi başka bir film olduğundan kendilerinin ve birçoklarının gözüne çarpmamıştı İmirzalıoğlu. Adamım Ruhi Sarı'yı izlemek gerçekten keyif. Hacıoğlu üzerine yapışan asi genç kimliğinden sıyrılmalı. Çünkü oyunculuğuna zarar veriyor. Yazık olmasın. Tıpkı Şener Şen gibi bir usta yı son yıllarda hep aynı edada izlediğimiz gibi... Finali güzel bir film. Sıkılmazsanız izleyin. Sıkılırsanız son 15 dakikaya getirip orayı izleyin. Son söz : "Racon bitmiştir... Herkese Allah Rahatlık Versin..."*
*Ali Osman-Şener Şen...
Kim dikti bu gökdelenleri
Ve neden en tepesindeyim sorgulamalarını bırakıp bir kenarı
Açıp kanatlarımı süzülüyorum şatoma doğru
Sakinliğime... Sakiliğime....
|