|
maria'nın yazdığı "dekalog" üzerine yazılardan sonra benim buraya yazmam elbet zor. "had" olayı olarak algılamal değil de gerek konu başlığının maria tarafından açılması ve ucuzfilm dışında ciddi bir katılım olmaması -empedokles'i ötelemiyorum elbet- konu başlığını benim nazarımda ona özgü yapmıştır.
yanılma payım elbet olabiliri gibisinden kendimi kaçıracak bir cümle de kurabilirim elbet.
NOT: Kiéslowski'nin "Üçleme"sini izlemiştim daha öncelerden; ama mairia'nın sayesinde dekalog'larla da tanıştım. teşekkürler maria.
DEKALOG 1: JEDEN (Ben senin Tanrı'nım, benden başka Tanrı yoktur.)
Tanrı inanılması gereken bir vrlıktır; çünkü tanrı bizim hesaplamalarımızın istisnalarını ortaya koyandır. Baba Krzystof her ne kadar tanrıyı reddetmiş olsa da onun yerine koyduğu başka bir ilahın kıskacındadır ve fark etmesi de epey zor olmuştur. Krzystof, her şeyin esin bir bilgiyle ortaya konabileceğini düşünürken burada yaptığı hata bilginin kendini yenileyebileceği ilkesi olmuştur.
Ateist bir çizgide işlenen baba (Krzystof) yeri geldiğinde laik bir şekilde istemeden de olsa hareket edeblmektedir; ama filmin son sahnesinde dine olan kzgınlığı son derece açık bir şekilde ortaya konmuştur.
Bu bölümde her ne kadar yoğun olarak din olgusu üzerinde durulmuşsa da gözden kaçmayan bir nokta da teknolojinin insan hayatındaki yeri ve insanı yanıltabilirliğidir. Yaşamı kolaylaştırmak adına kurulan teknoloji insanın yıkımına sebep olmaktadır, temelli bir mesaj da bölümün alt metinlerine eklenmiştir ki din olgusu da asıl olarak bu alt metin üzerinden vurgulanmıştır. Daha önce de belirttiğim gibi din, bilimin tükendiği yerde ortaya çıkacak bir sembol olarak bölümde işlenir.
Bölümün dikkat çeken bir diğer yanıysa aile olgusu ve parçalanmış aile yapısı üzerine kurgulanmış olmasıdır. Çocuk oyuncu (Pavel) babanın yanında kalıp babasının yaşam düzeni üzerine bir hayatı öğrenirken halası tarafından da hristiyanlıkla tanıştırılmakta ve hayatı sorgulamaktafır. Pavel artık bilmektedir ki her şeyin bilimsel bir açıklaması yapılamamaktadır ve bu ona babası (Krzystof) tarafından da açıklamaya çalışılmıştır.

"senin yolculuğuna katılamam
ben sadece bir konuğum"
T. Angelopoulos
|