Tekil Mesaj gösterimi
  #10 (permalink)  
Alt 22-03-2008, 14:26
sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sangre sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
_b/s/en s/b/enim *

Alıntı:
demenan´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
eğer 'tanrı 'kendisinden daha yüce' bir varlık yaratabilir mi?'' sorusunu olumsuzlamak, yanlışlığını ispatlamak için ''inanan insana göre tanrı en yücedir''i kullanıyorsan, senin alternatifleştirerek sorduğun ''tanrı kendinden bi tane daha yaratabilir mi? gücü yeter mi?'' sorusunda ''tanrı birdir ve ondan başka hiçbi varlık bir olamaz '' ile çelişkiye düşüyorsun.
Yani ''daha yücelik' sorusuna ''inançlılara göre o en yücedir'' ile cevap vermen senin ''bir tane daha yaratmaya yada onunla aynı (eşit)'' alternatifini de ilk soruya verdiğin cevabın ikinci cümlesi olan ''inançlılara göre bir ve başka varlık olamaz'' ile çelişkiye düşüyor. zira eğer inançlılara göre o aynı zamanda bir ve ondan başka hiçbir varlık olamazsa bu şekilde kendisi gibi bir taneyi daha yaratmayı da gereksiz kılıyor...
Öncelikle bu tip sorulara önkabulle başlamamız gerekir ''eğer tanrı varsa' .. inançlılara göre şöyledir böyledir dememin doğru olduğu kanısındayım .. olası bi tanrının varlığını kabul ettikten sonra sorduğumuz sorularla birlikte çelişkiler başlıyosa, tanrının mantık ilkeleriyle uyuşmadığını söyleyip ''tanrı yoktur'' önermesini getirilmesinde hiçbi sakınca görmüyorum açıkçası.

''İnsana göre tanrı en yücedir'' .. yani tanrı bi varlık olarak en son mertebededir .. eğer sahip olduğu özellikler bakımından onu varlık kategorisine koyabiliyosak, son mertebede ki tanrının daha üstünde bi varlık anlayışından söz edilemez .. yani ''tanrı kendisinden daha yücesini yaratamaz''.Burda önemli olan yaratması değil daha yüce olan bi varlığın imkan dahilinde olmamasıdır..

''tanrı birdir ve ondan başka hiçbi varlık bir olamaz '' .. evet burda yazdığım şey zaten hatalı olmuş bunu kabul ediyorum ... ondan başka hiçbi varlık bir olamaz demek benim sorduğum soruyu direk geçersiz kılıyo.. ama bu benim sorumda bi önkabul yaparak sormamın hatası .. eğer biri şöyle bi yargıda bulunursa ; ''tanrıdan başka hiçbi varlık bir olamaz'' bunuda layığıyla açıklamasını istemem doğru olur diye düşünüyorum .. yani soruyu tek başına verdiğimizde sorunun hatalı olduğunu düşünmüyorum .. Ayırca kendisiyle eş değer bi varlık yaratmasının gereksiz olması, bunu yapabilmesi ve yapamaması açısında önem arz etmiyo .. Doğada gerekli olduğu halde var olmayanlar gibi, gereksiz olduğu halde var olanlarda vardır .. gereklilik farklı bi konu, var olması farklı bi konu diye düşünüyorum.

Sosyopat@

Sosyapat yaptığın hata şu; tanrı bilinemez demek ama onun hakkında yorum yapmak

Eğer bi varlık mantık ilkelerinin bile üstündeyse(dışında) .. ki senin dediğin bu! .. o zaman mantık ilkeleri dahilinde düşünen insanoğlu, bunun çok ötesinde ki bi varlık hakkında hiçbi yargıda bulunmamalıdır.. eğer ki bulunursa söylediği her söz yanlıştır.

Tanrı tanımlanamaz ve belirlenemez ise .. inançlıların inandığı, kafasında kurduğu tanrı; tanımlanamayan tanrıyla hiçbi şekilde bağdaşmaz ..

Ayrıca inançsız birinin bu konu hakkında çok fazla düşünmesinin birden çok nedeni vardır.Bunu inançlıların anlayabileceğini sanmıyorum

Bin gölge, bin ağaçtan, bir güneşin gölgesidir.. _/ *

_gölge'li/ *

Konu sangre tarafından (22-03-2008 Saat 14:28 ) değiştirilmiştir..