Alıntı:
sangre´isimli arızadan alıntı
Ben bi ateistim ama yapılan mantık hatalarına göz yummak istemiyorum açıkçası .. şimdi şöyle bi sorun var yazıda ''tanrı 'kendisinden daha yüce' bir varlık yaratabilir mi?'' .. inanan insana göre tanrı en yücedir, tanrı birdir ve ondan başka hiçbi varlık bir olamaz .. bu yüzdendir ki tanrıdan daha yüce bi varlık anlayışıda olamaz .. bence bu sorunun soruluş tarzı hatalı ..
Ama bakın şöyle bi soru sorulabilir .. ''tanrı kendinden bi tane daha yaratabilir mi? gücü yeter mi?'' .. eğer yaratırsa o zaman tanrı nasıl olurda en yüce sıfatına layık olur .. eğer yaratamazsa tanrının gücünüde sınırlamış oluruz ki artık tanrılıktan söz edilemez ..ayrıca ''kendini yok etmesi'' ile ilgilide bi soru sorulabilir. 
|
eğer 'tanrı 'kendisinden daha yüce' bir varlık yaratabilir mi?'' sorusunu olumsuzlamak, yanlışlığını ispatlamak için ''inanan insana göre tanrı en yücedir''i kullanıyorsan, senin alternatifleştirerek sorduğun ''tanrı kendinden bi tane daha yaratabilir mi? gücü yeter mi?'' sorusunda ''tanrı birdir ve ondan başka hiçbi varlık bir olamaz '' ile çelişkiye düşüyorsun.
Yani ''daha yücelik' sorusuna ''inançlılara göre o en yücedir'' ile cevap vermen senin ''bir tane daha yaratmaya yada onunla aynı (eşit)'' alternatifini de ilk soruya verdiğin cevabın ikinci cümlesi olan ''inançlılara göre bir ve başka varlık olamaz'' ile çelişkiye düşüyor. zira eğer inançlılara göre o aynı zamanda bir ve ondan başka hiçbir varlık olamazsa bu şekilde kendisi gibi bir taneyi daha yaratmayı da gereksiz kılıyor...
tanrı kavramı felsefik olduğu kadar sosyo(psiko)lojik bir fenomendir. Tanrı'yı felsefik mantık yada matematik ile geçerliliğini çürütmek (olaya faydacı yaklaşırsak) toplumsal bazda onu doğuran ve var olmasını sağlayan nedenleri ortadan kaldırmaz (buradan da kesinikle felsefik çıkarımların gereksiz olduğunu düşünmüyorum, felsefik sorgulamalar benim için hayatın vazgeçilmezleri arasındadır) bu yüzden önce tanrıya olan inanancın nedenleri irdelenmeli ve onlar yok edilmelidir...
ortaokuldayken din kültürü hocası ısrarla bize tanrının varlığını şöyle açıklamıştı; ''bu dünyada herşeyin bir yaratıcısı var, hiçbir şey yoktan varolmuyor. Bakınız bu küçücük bir toplu iğneyi bile birisi yaratmıştır''. arkaşlarımdan bir tanesi cevaben; ''madem herşeyin bir yaratıcısı var, o zaman tanrıyı kim yarattı?'' diye sordu.
Bununla şunu söylemeye çalışıyorum, eğer bu mantık üzeri gidersek yaratıcının yaratıcısına v.s sorunsalı sonsuza dek sürecek soru dizesi bulunuyor. O yüzden olayı en başından kesip atmak en mantıklısıdır.
insanlık binlerce yıldır cevabını bilmediği sorunları 'yücelik, sonsuzluk, tabu'' ile cevap ararken sonuç olarak hep tanrı kavramına çarpmışlar. tanrı içinde her sorunun cevabını barındıryor. bu yüzden bir kaçıştır tanrı kavramı. tüm bu nedenlerden dolazı felseden önce sırayı sosyoloji veya psikolojıye vermek daha matıklıdır gibi geliyor bana...