|
Öldürme Üzerine Kısa Bir Film. İzlerken bana Barda'yı anımsattı. Ve bu bölümdeki görüntü yönetimine ayrıca hayran kaldım. Fonda sürekli varolan safra yeşili ton ile bizleri ayrıca rahatsız etmeyi başardığını söylemeliyim.
Taksiciyle karşılaştığımızda puslu ve soğuk havada üşüyen bir çifti aracına almayarak kendisine öfke duymamızı sağlıyor yönetmen. Çok da üzülmemize gerek yok hissiyatını vererek yine özden uzaklaştırmaya çalışıyor. Jacek ise taksiye bineceği zaman yanlış yönlendirdiği Bir çifti atlatarak aynı mertebeye ulaşıyor. Yani bu arkadaşlar ne yaşarsa mustahaktır. Jacek kendisine yaşatılanlar için taksiciyi cezalandırıyor, "Adalet" ise taksiciye yaptıkları için Jacek'i.
Avukatın filmin başında parça parça söylediği ve Maria sizin eklediğiniz kurallar çok etkileyiciydi. Ve bence (Barda'yla benzettiğim nokta) bizi tokatladığı an avukat'ın ağzından dökülen bir cümle. "Birşeyler yapabilirdim"... Barda'da bu kimsenin ağzından dökülmüyor ancak Akar bunu seyircinin sorgulamasını istiyordu. Kieslowski ise bunu söylüyor. Ve soruyor "Siz Ne Yaptınız"...
Birde önce öfkelenmemizi sağladığı Jacek ve Taksiciye son dakika müdahalesiyle merhamet duymamızı sağlıyor yönetmen.
Not 1: Maria metniniz fazlasıyla doyurucu. Teşekkür ederim aktardıklarınız için.
Not 2: Bir sonraki bölümünde derin sorgulamalara sebep olacağını düşünüyorum. Ve sanıyorum taksiye binmeye çalışan hanımlardan birinin öyküsü olacak.
Not 3: Bu filmin Polonya'daki idam cezalarının 5 yıl ertelenme kararına sebep olduğu söylenmekte ayrıca...
Kim dikti bu gökdelenleri
Ve neden en tepesindeyim sorgulamalarını bırakıp bir kenarı
Açıp kanatlarımı süzülüyorum şatoma doğru
Sakinliğime... Sakiliğime....
Konu ucuzfilm tarafından (02-03-2008 Saat 12:01 ) değiştirilmiştir..
|