Tekil Mesaj gösterimi
  #11 (permalink)  
Alt 27-02-2008, 04:22
maria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
maria maria isimli Üye şimdilik offline konumundadır
...

Güzelliğin "önemsiz" olduğunu ifade edenlere sıklıkla katılmam, pratik yaşamda güzellik önemlidir, mutlak bir önerme değildir. Lakin mesela tavus kuşu'nun kur yapma dönemlerinde enfes bir kuyruğu vardır, buna herkes estetik bakışla güzel der, oysa bu kuşun berbat da bir sesi vardır. "Güzel" olana neyi gözeterek baktığımıza da bağlıdır estetik. Bir insan hem akıllı hem de güzelse benim nazarımda akılsız ama güzel olandan daha değerlidir, çok çirkin bir kadının konuşmaya başladığında ne kadar güzelleştiğine şaşkınlıkla şahit olanlarımız gibi, çok güzel bir kadının ne kadar çirkinleşebileceğine tanıklık edenlerimiz de vardır.
Güzelliğe duyarlı mıyım?
Evet. Etrafımda güzel adamlar/kadınlar görmekten hazzederim. Baktığımda beğeni ve hayranlık duygularımı kabartan her şeye duyarlı olmamdandır. Güzellik nesnel mi öznel mi sorusuna yanıtım da genel olarak beğeninin her daim öznel olabileceğine dairdir. Ama mesela "sanat" benim nazarımda koşulsuz olarak güzeldir; doğadan bağımsız ve bir yeniden üretim, ilk öğe güzelden her daim yeğdir.

Konu maria tarafından (27-02-2008 Saat 04:26 ) değiştirilmiştir..