|
sayın delikli matkap ilk olarak bu yazıyı kaynaklardan kendiniz derlesiydeniz gerçekten müthiş bir iş başardığınızı düşünüyorum her iki durumdada böyle güzel bir yazıyı kotarmanız bile başlı başına çok hoş birşey kanımca komünizmin belli sorunları vardır şimdi öncelikle şu kabul edilmelidir ki komünizm de kusurları olan maalesef belli koşullarda işleyemeyecek bazı sorunları olan bir düşünce olduğu kabul edilmelidir(bu sorun hemen tüm düşünce biçiminde vardır hatta komünizm geniş kuramsal altyapısıyla bu sorunu çözmüş derin biçimde incelenmiş bu açıdan şanslı bir düşüncedir) ancak bu belki kızılacak birşeydir ama benim şahsi görüşüm sorunun başlangıcının diyalektik oluşudur şahsen bu yapının çok mekanik ve dogmatik "bir hal aldığını" söylemeliyim burada komünizmin yorumlanışı önemli bir sorundur ve kanımca komünizm takipçileri tarafından doğru yorumlanamamıştır.İkinci sorunu ekonomik,sosyal açıdan avrupa toplumunu temel almasıdır(aynı sorun yine pek çok düşüncenin temelinde yatar)bu komünizmin evrensel uygulanmasında ciddi sorunlar oluşturmaktadır örneğin marx ve engels doğu toplumunun (oldukça karmaşık olan) ekonomik yapsını incelerken bunu batı toplumunda yerleşik olan ekonomik yapıyı temel alarak yapmış ve böylece evrensel bir anlayış olma özelliğini kazanmaktan uzaklaştırmıştır ancak burada belirtilmesi gereken bunların hepsinin şahsi fikirlerim oluşudur yani hepsi şu an tarafımdan yapılan bir bilgi muhakemesi sonucu ortaya çıkan düşüncelerin yazıya dönüşmüş halidir örneğin yine bana göre bir diğer sorunu lumpen proleteri neredeyse tamamen görmezden gelmesi ve sınıfsal yapıyı burjuvazi ve işçi sınıfı çatısı altında sınıflandırmasıdır tabii ki bu temel bir sınıflandırmadır burada görüşün lumpeni veya diğer sınıfları unuttuğundan bahsetmiyorum yani ksıacası önemli bir akımdır komünizm çok iyi kurulmuş,iyi incelenmiştir ama kanımca kendisini komünist olarak adlandıran güruhun yapması gereken bir özdeğerlendirmedir sorunları bulup,çıkarmalı ve çözmeye çalışmalşıdır.
|