Tekil Mesaj gösterimi
  #23 (permalink)  
Alt 29-11-2007, 07:27
maria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
maria maria isimli Üye şimdilik offline konumundadır
...

Soruyu açık bulmamdaki neden "namus" kriterinin de tıpkı ahlaktaki gibi varolan kişi sayısınca çokluğuna dair fikrim. Lilith güzel demiş "onur" zedelenmesi daha şık bir ifade olmuş.
Bazı forumlara direkt istediğine yanıt vererek iletiler girmenin faydalı olduğunu düşünüyorum, vermediğimde -hele ki oyunlarda- herkes kızıyor bana...) Forum "namus" kavramının sorgulandığı bir forum değil bence, direkt saldırıdan bahsediliyor ve ne gibi bir tepki verebileceğimizden. Bir arkadaşım anlatmıştı, yıllarca kendini kadına yönelik şiddete mücadeleye adayan ve kadın hakları adına aktivist olan bir kadın içeriye alınır, dışarıdayken 'kulağınıza bir şey sokulmasıyla cinsel organınıza bir şey sokulması arasında fark yoktur, her ikisi de bedeninize darba girer, birini bir diğerinden üstün kılmanız ve namus kriterleri içerisinde geçmiş öğretilmişlikler ve toplumsal baskıyla imgelemeniz tamamen harici dayatmalardandır' diyen aynı kadın içeride tecavüze uğrayınca dışarıya çıktığında yaptığı ilk ve son şey intihar etmek olur.
Özetle ilk iletimde de belirttiğim üzre, ezberden konuşmak zor. Lakin "cinayete meyilli" olma durumu da söz konusu, bu anlamda itiraf edebilirim ki hayatımda tek bir canlıya hiçbir fiziksel şiddet uygulamamış (hayvanlar da dahil) biri olarak bile ilkel yanlarımın var olduğunu ve cinayet işleme potansiyelimin de olabileceğini düşünüyorum.
Ha mağdem aramızda tecavüz gibi bir eyleme maruz kalanımız yok -şükürler olsun ki yok- onun alt katmanlarıyla da mı hiç karşılaşmadık...?
Mesela dolmuşta yanınızdaki adamın pergel gibi bacaklarını açarak size dokunması ve sizin o "aciz" halinizden keyif alması, ya da yolda yediğimiz onur kırıcı laflar...? (Bu hem kız hem de erkekler için geçerlidir) vs vb vd...
Bu durumlarda ne yapıyoruz'u konuşmak da faydalı olacaktır kanımca...