|
Şimdi biraz daha garip bir yerden okumaya çalışacağım filmi ama uçarsam uyarınız.
Filmdeki köpeği son derece önemsiyorum ben bu okumada.
Grace'i Dişi İsa ilan etmiştik anımsarsanız Büyük Engizisyoncu metniyle. Aslında köpeğin adını anımsayabilseydiniz Eshq, simgenin tam olarak ne anlama geldiğini de sanıyorum hemen anlayacaktınız: Musa.
Musevilikte de Hristiyanlıkta da Musa aynı anlama gelmektedir.
Tanrının yeryüzündeki krallığının bekçisi filmde Musa'dır. Tıpkı da (Hz) Musa'nın Firevunun ordusundan halkını korumak için Tanrı'nın yardımıyla (ki Hristiyanlıkta Tanrı oğludur İsa) mucize'yi gerçekleştirip, denizi ikiye bölen ve insanlarını kurtaran Musa gibi. Grace'in filmin sonunda; "köpekler (kasabadaki insanlar) sahiplerine itaat ederler" demesi üzerine babasının "köpekleri doğaya bırakırsan onlar yine özlerine döner ve saldırganlaşırlar" türü bir yanıtından sonra, intikam'ın emsal kasabalar için de aslında bir nevi "kurtarılma" olduğunu imliyor.
Musa'nın filmin başında yiyeceğini alan Grace, kasabada karşılık vermeksizin aldığı tek "canlıyı" bu mucizeye tanıklık etmesi için bırakıyor. Film boyunca sesi duyulan tebeşirle çizilmiş mevhum köpek, ayaklanıp gidiyor filmin sonunda, yani Grace ona aldığına karşılık canlanma/yaşama mükafatı da vermiş oluyor.
Aslında Dogville'de kibir ve affetmenin affedilmezliğini çokca konuştuk ama, bir diğer dikkat edilesi mevzu da; "kurban" mevhumudur sanıyorum.
Genel olarak tüm dogmatik görüşlerde kurban edilen hayvanlardır. Dogvillede de hiçbir kurum yok iken, hatta dekor dahi yokken, her şeye rağmen bir çan ve kilise vardır. Yani dogma kasabadadır.
Kasabada da kurban edilen Grace'dir başlarda, onu yarı hayvan kılığına boynuna taktıkları tasma ile sokmuştur kasabalı. Niçin hareket edip yine hizmetlerini yapabileceği ayağına halhal ve ağırlık bağlama -normalde bizim hapishanelerde gördüğümüz klasik mahkum- vaziyetinde zincirlenmemiştir de, boynuna tasma takılmıştır filmde?
Nihayet Grace de intikam almaya başladığında tüm kasabalıyı kurban etmiş ama köpeğe dokunmamıştır, çünkü kendisi gibi sadece verip almayan köpekle aynı kaderi paylaşmış, köpeği de kendi kurbanlığıyla özdeşleştirmiştir.
Bibloları kıran kadına ve mitolojik karetterlerle adlandırılmış yedi çocuğuna gelelim mi?
Yoksa daha fazla filmi deşifre etmeyip, gerisini izleyecek olanlara bırakıp, ben de mi müsade istesem...?
Konu maria tarafından (20-11-2007 Saat 03:52 ) değiştirilmiştir..
|