|
Tebrikler Lilith; bu topiği açmanla ben neyi anladım biliyor musun; beşinci sayfanın bir sol sütunundaki küçücük bir haberi dahi okuduğunu; yani benim gibi detaycısın, eminim obsesif yanların da vardır...)
Konu üzerine yorum dahi yapılamayacak ironide haberleştirilmiş zaten. Asıl bugün Radikal'in ana sayfasındaki "Atatürksüzlük korkusu" haberi çarpıcıydı, bir sergide hem İslamî kesim hem de elitist cumhuriyetçi kesim eleştirilmiş ve Vakit gazetesi henüz sergi açılmazdan evvel sergi salonunu hedef göstermiş; önce özel korumalar tutmuşlar yeterli gelmemiş polisten yardım istemişler. Ama ne olmuş sonucunda sergiyi korumaları için gelen bazı polisler sergideki kimi fotoğraf ve grafiklerin "suç" unsuru barındırabiliceğini tespit edip, soruşturma açmışlar. Anlayacağınız Aziz Nesin'lik bir öykü daha güzel yurdumdan.
Şu yukarıdaki lise talebesinin de yaptığı aynı bu "Atatürksüzlük korkusu"nu duyumsayanların hassas(!) kalplerini zedelemiştir belki, ödleri kopmuştur, kimbilir. Şimdi ülkemiz gazeteciliğinde haber kovalama etiğine pek de riayet edilmediğinden, kızın başına neler gelebileceğini öğrenemeyeceğiz normal olarak.
Türban nasıl simgeleştiriliyorsa, kimi diğer değerler de bu metalaştırılmaya doğru hızla gidiyor. Mesela bulunduğumuz semtte bayrak asmayan ev neredeyse yok, bense yıllar evvel Sümerbanktan alınma bilmem kaça bilmem kaç dev bayrağımızı makinaya atıp yıkadım diye (ulem ne saygılıyım aslında!) bayrak el kadar kaldı, çekiyormuş kumaş ne bilirim; kesin kimi komşular eleştiriyordur bizi; babam her bayrak asma ritüelinde kafamı ütülüyor, bak şimdi bizi Atatürk düşmanı sanacaklar git bayrak al diyor, hem de öyle devasa bir şey istiyor...)
Bu meta kültürle sanıyorum daha çok alay edilesi haberler kotarır gazeteciler de.
|