|
Kusura bakmayın sayın maria ama yazdığım onca şey içinden tek bir temayı alıp onu da Atatürk'e indirgemeniz , bir de o indirgemeyi "uzatmaya gerek yok. sen Atatürk'e ırkçı kafatasçı mı diyorsun" a vardırmanız o hep gördüğünüz kötü niyetleri bu sefer benim sizde görmeme yol açtı.
Bu kadar şeyi "bilen" bir insanın Atatürk'e "ırkçı" ya da "kafatasçı" diyemeyeceğimi de bilmesini beklerdim !Ben ulusçuluğun Türkçü yönüne atıfta bulundum sayın maria . Ve Türkçülüğü kişiler bazında değil tarihsel süreç ve kurucu felsefe bağlamında ele aldım. O da sizin bahsettiğiniz ulusçuluğunuzun etnik hiç bir içeriği olmadığı "uyduruklandırmaverme"nize cevabendi .
Bize Ayşe Hür'ün yazdığı yazılarının seceresini yapana kadar
Nazan Maksudyan, Türklüğü Ölçmek, Metis, 2005;
Suavi Aydın "Cumhuriyet'in İdeolojik Şekillenmesinde Antropolojinin Rolü: Irkçı Paradigmanın Yükselişi ve Düşüşü",
Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce, Kemalizm, C.2, İletişim 2002;
Orhangazi Ertekin, "Cumhuriyet Döneminde Irkçılığın Çatallanan Yolları", a.g.e, C. 4. Milliyetçilik, 2003, s. 345-385.
kaynaklarında belirtilen :
Cumhuriyet döneminde Darülfünun'da (1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi oldu) kurulan ilk bölümün antropoloji bölümü olmasına ;
1932'de Afet İnan, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Samih Rıfat, Sadri Maksudi Arsal, Reşit Galip, Yusuf Akçura ve Şemseddin Günaltay tarafından geliştirilen Türk Tarih Tezi'nin ana temasının Afet İnan tarafından nasıl yorumlandığına ;
1930'da Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un "memleketin efendisi Türk'tür. Öz Türk olmayanların Türk vatanında bir hakkı vardır, o da hizmetçi olmaktır, köle olmaktır" deyişine ;
Mustafa Kemal'in direktifleri doğrultusunda kurulan Türk Antropoloji Tetkikat Merkezi'nin ilk işleri arasında "Karacaahmet Mezarlığı'ndan toplanan kafataslarının ölçümü ile Türk, Ermeni, Rum ve Musevi gibi farklı ırki kökenlere sahip çocuklar üzerine karşılaştırmalı araştırmalar yapılmasına ;
1925-1939 arasındaki yayınlanmış Türk Antropoloji Mecmuasında bahsedilen "Türk ırkının üstünlüğünü" söylemlerine ;
1935-1945 arasında düzenlenen CHP Konferans Serisi'nde sunulan bildirilerden bazılarının başlıklarının "Anadolu'nun Irk Tarihi Üzerinde Antropolojik Bir Tetkik", "Öjenik Tatbikatı", "Türk Beyinleri Üzerine İlk Antropolojik Araştırma", "Irk Hıfzısıhhasında Irsiyetin Rolü ve Nesli Tereddiden Koruma Çareleri" olması üzerine ;
Ahmet İnan'ın : "1936 yılında bütün memlekette büyük ölçüde antropometrik bir anket yaptırmak arzumu Atatürk'e anlattım. Uygun gördüler ve beni teşvik ettiler. Bunu hükümetten rica etmemi emir buyurdular. " demesine ;
Almanya ile Sovyetler Birliği arasında izlenen denge oyunu uyarınca açılmak zorunda kalınan "Turancılar Davası" nda, hakkındaki suçlamaları duyan Reha Oğuz Türkan büyük bir şaşkınlıkla "Bunlar, yıllarca, Atatürk tarafından bizzat tayin ve tavzif edilen Mahmut Esat Bozkurt tarafından devletin üniversitelerinde, İnkılap Tarihi kürsüsünden söylenmiştir. On binlerce genç ve içlerinde de ben, bu sözleri duyduk. Bu telkinler altında kaldık. Atatürkçülüğün, Kemalizmin bu olduğuna inandık. İmtihanlarda ancak bu surette cevap vererek sınıf geçebildik. Bu dersler, bilahare devlet tarafından yayınlanmıştır. Aynı sözler, aynı profesör tarafından, Siyasal Bilgiler Okulunda; Teşkilat-ı Esasiye kürsüsünden de söylenmiştir. Anayasamızın manası bize böyle anlatılmıştı" demesine ;
görüşlerinizi yazsaydınız !
Ha eğer ki üstteki tarihi iddialar ve kişilerin beyanatları da size göre bir "uyduruklandırıverme" ise onu da belirtiniz lütfen.
Kalın sağlıcakla .
Konu Berk Taçyıldız tarafından (30-10-2007 Saat 05:07 ) değiştirilmiştir..
|