Tekil Mesaj gösterimi
  #2 (permalink)  
Alt 07-10-2007, 22:59
possible_outside
Guest

Standart Bildiğim kadarıyla

Siddharta adlı bir gencin öyküsünden yola çıkan bir öğreti. Siddharta, bir mitos olabilir, Tarih'te yer almış gerçek bir kişilik olup olmadığı bilinmiyor. Öyküsü şöyle: Siddharta'nın Kral babası oğlunun yaşamın hiçbir acısını görmeyecek şekilde yetişmesini istiyor: Hastalığı, yaşlılığı.. Bunun için onu kendi kalesinde, surlarının içinde yetiştiriyor. Bu surların içinde sadece zevk var, yoksulluk yok, yaşlılar da. Ona böyle bir Dünya yaratıyor. Siddharta erişkinliğe ulaşınca kaleden kaçıyor ve acı çeken insanlarla karşılaşıyor. Ve acılara yanıt arıyor. Budizm'in merkezinde bu var işte: Acı ve onunla savaşma yolu. Siddharta yeryüzündeki tüm acı verici insani durumlardan nasıl kurtulacağını sorguluyor ve bir gün Tanrı Şiva'yı (Brahman olan Tanrı'nın yokedici yanı) yenerek Buda (bir tür ermiş) oluyor. Buda olan Siddharta'nın galiba -"on tane doğru"dan oluşuyordu- felsefi bir öğretisi var. Bu felsefe çok büyük çeşitlilikler gösterdiği için (örn. zen-budizm'de var Japon felsefe okulları da -galiba Sanron'culuktu ama iyi hatırlamıyorum) ve bu konuda çok da bilgili olmadığım ve olmayı da istemediğim için, halen Hindistan'da, Japonya'da, Çin'de rastlanılan versiyonların en belirgin çoğu inanışta ortak olan yönlerine bakalım: Reenkarnasyon mesela. Bu, kişi Tanrı Brahma'ya ermediği sürece bu dünyaya defalarca (insan, hayvan) farklı formlarda gelip gideceğini anlatır; Yoga aslında derin bir meditasyon yöntemidir (kutsal om sözcüğünü söylemek gibi budalaca taraflarını saymazsak) Bu meditasyonun kuralı özde Dünya ile ilişiğini kesmektir. Biraz farklı bir inanış olan Tibet'lilerin Sessizliğin sesini duyma isteği gibi bir şeydir... Neyse aklıma gelen iki şey var, sevdiğim: İlkini söyledim, Siddharta'nın öyküsü. İkincisi de, ilgisi olsun olmasın, olağanüstü bir mitos olan (hiçbir mitosun da sadece mitos olduğuna inanmam ben, bu saçma olurdu) Mahabarata adlı eski bir destanın "Bhagavad gita" adlı bölümü. Bu ayrı bir kitap olarak da vardı, piyasada. Büyük olasılık halen vardır. Ben budizm ile ne kadar ilgili olup olmadığına bakmaksızın bu kitabı severim... -Budizm'e din denebilir mi? Tartışmalı. Ben derdim.