|
"Doğa dişil, bilim erildir" dememiş mi Bacon ustanız...Eh doğa bozguna uğratılabilir, hakimiyet altına alınabilir, dinamikleriyle oynanabilir, ama bunu bilim yapar, bile isteye değilse de bilimi siyaset aracı olarak kullananlar eliyle...Şimdi felsefe de erildir desek hiç de eğreti durmaz kanımca! Bilim ve felsefe ve nihayet din de yüzyıllarca tekelinizde olmadı mıydı?! Böyle olunca da "okunan kadınlar'a" basmadı vallahi de billahi de benim kafam! Ama işin latifesi bir yana, mevzu kadınların neden tarihin sahnesinde seslerini gür çıkartamadıklarıydı değil mi?
Bakınız bir araştırma okudum nihayet, erkeklerin kadınlardan daha zeki olduklarını 2500 kişilik : aynı sosyal ortam, yetiştirilme, eğitim vs gibi çevre unsurlarını sabitlediklerinde kardeşler arası bir araştırma yapmaya yeltenmişler...Sonuç; erkeğin analitik zekası ya çok tavanda ya da çok dipte çıkmış, kadınınki ortalamanın etrafında seyretmiş...Tabii kaba bir çıkarımla, ya çok salak ya da çok zeki erkeklerin pratiğini gerçek yaşamda görmüyor değilim ben açıkçası...Analitik zekayla da sanat-felsefe-edebiyatı paralellendirmek bana oldum olası mantıksal gelmiştir...Ortalamanın üzerinde kadınlarsa yukarıda konuştuğumuz nice nedenlerden ötürü bu alanda varlık gösterememişlerdir...
Aristokrat yetiştirilen, günümüzce söylersek erkeğe verilen imkanların tastamamına sahip kadınlar da bu alanda sivrelebilmişlerdir. Yalnız Can Dündar'ın bir yazısınız hatırlarım hayal meyal; yazar-romancı kadınlardan söz edebilirken (Halide Edip ya da Adalet Ağaoğlu) neden kadın şairlerden iz bırakanlar olmamıştır der Türk edebiyatında...! Şiir gibi derinlikli bir düşün çalışması gerektiren türde, kadınların yine gelenekten beslenmesinin ve dini kuşatıcıların etkisi elbette vardır. Dış güzelliğiyle onanan kadın iç güzelliği olan yazma edimini dışa vurması ayıplanmış ve horlanmıştır...
Şükür ki birbirini tamamlayıcı iki cinsiz, yoksa nice olurdu halimiz...
Organsız bir bilim-felsefe-sanat-edebiyat dünyası dileklerimle....
Not: Bu arada Abbas Güçlü'yü izlerken uyuyakalmışım koltukta, nice rüyalar gördüm onlar tartıştık sıra, sersemkolik yazdıysam affola Nb...!
|