|
Ben lisedeyken ve üniversede hatta daha sonrada özel derse verdim , matematik derleri verirken çok deneyim edindim , disiplin şart , bunun dışında bayağ bir hayvan baktım çok ufak yaştan beri.
Genelde kedi yavrularına baktım ve hep bana sorumluluk verildi ve daha ilk okula bile gitmiyordum , çocuğun kendisine birlikte yapabileceğiniz sorumluklar verince ve ortak bazı projeler ile sanki bir büyük gibi yaklaşırsanız çok ilginç sonuçlar alırsınız.
Bunun dışında uygulanacak yöntemler yaşa , IQ seviyesine ve çocuğun bazı özelliklerine göre değişik yaklaşımlar olmalı bence.
Objektif olamayan aile büyükleri spastik bile olsa çocuklarını çok sevip bir çok çarpık yetiştirme yanlışlarına gidiyor ki bunlardan en önemlisi şımartma ve aynı zamanda şımartılan çocuğa yapılan ani cezalandırmalar. Aslında kısaca bu da ailenin dengesiz davranışlarından ortaya çıkıyor. Şımartmak yerine iş ciddi problemlere varmada disiplin kurulsa ve daha sonra çok şımartılmış çocukla başa çıkmak için aniden cezalar vererek bu sefer düzeltmeye çalışmak son derece kötü bir durum.
Eğer benin çocuğum olsaydı büyük ihtimal arkadaş olma ve aynı zamanda devamlı komunikasyon ve birey olarak ele alarak ve bazende ufak sorumluklar vererek yetiştirirdim.
Bana çocukluğumda sigara yada içki yada bu tür şeyler yasak değildi , zararlarını anlatıp daha sonrada istediğini yap şeklinde bir yol izlediler sonuçta sigara içmiyorum , içki de ancak sosyal olarak çok nadir içiyorum.
Superman , He-Man , Conana , Flash Gordon okuyarak büyüdüm ama bir kere bile camdan atlim demedim. Yeterki bir anlatan olsun.
|